Het wapen van Forward

De pijl in een gespannen boog met elf rondjes, die een elftalopstelling uitbeelden. De linksbuiten en de rechtsbuiten staan als enige twee buiten de boog, aan de zijlijn. Het befaamde wapen van Forward. Iedereen kent het, maar wie heeft het bij de vereniging geïntroduceerden wie heeft het ontworpen? Het was decennia lang het grote geheim van de GSAVV Forward.

Een lange, intensieve zoektocht door vele archieven bracht uitsluitsel. Het spoor leidde naar november 1937, de maand waarin het latere erelid Ate Meijer alles op alles zette om Forward, dat sinds 1934 niet meer voetbalde, te reanimeren. Geen moeite was Ate Meijer te veel. Op 8 november 1937 trad hij uit de Commissie voor Mutua Fides en vanaf die datum ging hij voortvarend aan het werk om van Forward weer een springlevende vereniging te maken. Deze ongekende geestdrift resulteerde onder mee in de introductie van het Forwardwapen.

Ate Meijer was bevriend met kunstschilder George Martens, één van de eerste leden van het in 1918 opgerichte kunstenaarsgezelschap De Ploeg. Martens woonde aan het Kattendiep, op de plaats waar nu het casino staat. Het pand kenmerkte zich door kleine glas-in-lood raampjes. Hij had zijn atelier aan huis, op de zolderverdieping. De schilder kwam vooral als levensgenieter “uit de verf”. Huize Martens was een oor van gastvrijheid voor de vele vrienden, die er regelmatig over de vloer kwamen. George Martens legde gemakelijk contacten. Het maakte niet uit met wie, hij kende allerlei bekende stadGroningers, zoals Bührmann, Niemeyere, hoogleraar Scheltema en verschillende artsen.

George Martens was niet alleen een kleurrijk, maar ook een sociaal ingesteld mens. Zeker als het ging om zijn prijsstelling. Zo was zevenhonderd gulden tijdens een kerstexpositie in Pictura gangbare prijs voor een schilderij, maar George Martens vond honderd gulden al aan de hoge kant. Meer kon je eigenlijk niet vragen, was zijn mening. Hij maakte bovendien veel tekeningen. Ook ontwierp hij dessins voor vloerkleden en maakte hij de plafondschildering in de kerk van Kollum. Daarnaast beheerste Martens de kunst van het beeldhouwen.

De kunstschilder genoot met volle teugen van het leven. Het waren de tijden van de wilde kunstenaarsfeesten, de lange zwerftochten met zijn tjalk en de reizen met zijn Harley Davidson, een tweedehands motor met zijspan. Martens had de motor gekocht van de gemeentepolitie. Hij gooide zijn veldezel, schilderskist en doeken in de zijspan, wanneer hij buiten de stad ging schilderen. Prachtige schilderijen van landschappen waren het resultaat. Het waren de stille getuigen van de passie en de kwaliteiten van George Martens.

Op een dag in december 1937 bewees George Martens zijn vriend Ate Meijer een grote dienst. In zijn atelier ontwierp de kunstschilder het wapen van Forward: de stopper-spil-opstelling in een gespannen boog met pijl. Secretaris Piet Leopold stuurde begin januari 1938 een brief, voor het eerst met het wapen in de linkerbovenhoek, naar de Senaat van Vindicat Atque Polit. De Senaat werd daarin uitgenodigd tot het bijwonen van de “Openingsvoetbalwedstrijd” op zaterdagmiddag 22 januari 1938. De Senaat was aanwezig en de rector verrichtte de aftrap. Het was voor deze gelegenheid, dat Forward voor het eerst met het wapen naar buiten trad…

Sponsoren

Sporthuis WinsumWECRUITMENTPitchers Bardorstshirt a la minugte