IM TOM ZWART 1949-2022

IM TOM ZWART 1949-2022

Jan Zwart
16 mei 2022

IN MEMORIAM TOM ZWART 1949-2022

Op 16 april 2022 is mijn broer Tom op 72-jarige leeftijd overleden. Hij woonde in Grasse (Fr.)

In zijn Groningse studietijd (economie) was Tom lid van Forward en bestuurslid in 1972/73. Hij was -samen met z’n jeugdvriend Peter de Bie - verantwoordelijk voor de productie van ons onvolprezen clubblad “De Oude Schoen”. Onvolprezen, omdat dit wekelijks verschijnende juweeltje qua literaire diepgang en originaliteit van scabreuze grappen op eenzame hoogte stond in vergelijking met wat er in Stad op papier verscheen. Zelfs de dames van Forward Hockey en vooral die van Vindicat stonden maandagavond in lange rijen bij de redactie om een exemplaar te bemachtigen. Om smachtend te zoeken of ze genoemd werden. Want na het zondagse voetbal was Forward Voetbal gewend om na het bier op de Kroeg en het 'studentencafé' met de dames de horizontale recreatie een epicurische beurt te geven.

Onbetaalbaar was de grap met de omslag van het blad. Omdat op een maandagavond bleek dat de blauwe omslagen op waren, besloten Tom en Peter als oplossing eens gele te gebruiken. Zodoende ontvingen alle Forwardianen enkele dagen later het 'krantje' met een gele omslag. In de redactionele tekst was aangekondigd dat de gelukkige die het krantje met een gele omslag had ontvangen een bepaald telefoonnummer moest bellen om een geldprijs te claimen. Het telefoonnummer was dat van voorzitter Oelie. Ook zijn huisadres werd vermeld. Enkele dagen later volgde een ware tsunami aan telefoontjes naar het vermelde telefoonnummer, terwijl ook vele Forwardianen kozen voor een bezoek aan het vermelde huisadres. Oelie en zijn huisgenoten waren, zacht gezegd, 'not amused!'

Als voetballer van het F6 o.l.v. 'Ome Fred' Stuurman was Tom ook niet weg te denken. Hoewel hij de honderd meter liep als een slak met tegenwind en hij geen truqueur was zoals Johan Cruijff, was zijn positioneel inzicht tijdens de wedstrijd van een andere planeet. Zijn unieke tweebenige verdedigende schaar op de benen van de tegenstander à la Theo Laseroms was een gebeurtenis, waarvoor een scheids ooit een paarse (!) kaart trok.

Hij zorgde ook voor hilarische en voor de tegenstander verwarrende momenten, zoals die dag tegen FC Koebruinebiggesloot 7 toen hij de scheids in de rust een fles jenever bracht, zodat de verraste man in de 2e helft F6 alsnog een penalty gaf voor een Schwalbe van Tom.

Zijn hele succesvolle professionele carrière bracht Tom gemotiveerd door bij de KLM. Hij was achtereenvolgens general manager van Taiwan, India+Pakistan+Bangladesh en Zuid-Korea tot hij in 1999 met pensioen ging en zich met zijn Britse vrouw en dochter aan de Côte d’Azur vestigde. Hij was toen 50 en vond dat het tijd was om te rentenieren aan de rand van z’n zwembad en de golfcourse. Tuinieren werd z’n hobby. En hij werd buitenlid van FC Grasse Mercredi.

Tom was al langere tijd ziek. Covid is hem uiteindelijk fataal geworden. Hij is nu op weg naar de eeuwige voetbalgronden …

Jan Zwart (speler F1 1968/72)