Nieuws

De Gekroonde Quiz - week 2

Henk Uildriks
14 april 2020

DE GEKROONDE GENOOTSCHAPS QUIZ RONDE 2

Heel goed nieuws.
Op de nok van Mutua Fides voert Hooghoudt decennia lang lichtreclame. Door de moderne Ledtechniek kan die reclame snel worden aangepast. Toen Willem Alexander zijn verjaardag in Groningen vierde stond er ‘HOOG HEIDT’ en op dit moment ‘HOUDT HOOP’.

HOOGHOUDT heeft besloten om onze Genootschaps quiz te belonen. Iedere ronde-winnaar ontvangt een heerlijke fles jenever, die wordt uitgereikt tijdens de eerstvolgende ALV van ons Genootschap en aldaar uiteraard wordt genuttigd.

Meer goed nieuws.
Er zijn meer prijzen. Iedere nummer tot en met 10 van iedere ronde krijgt een VIP-behandeling bij een thuiswedstrijd van F1, inclusief een exclusieve tribuneplaats met kuipjes op 19,03 amfitheater-gewijs gestapelde Bavaria-kratten. Die nieuwe tribune is aangeboden door ons Genootschap.

Nog meer goed nieuws.
Op veler verzoek is door de jury besloten de reactietermijn te verlengen, zodat men ook in het weekend kan puzzelen. Een goede tip: met behulp van het FEEG-boek, de CHAOS en Google komt u heel ver. Dus het volgende slot is maandag 20 april om 17.03 uur.

Hierbij ontvangt u de antwoorden op de vragen 1 tot en met 11. Vervolgens ziet u de scores van de eerste ronde. Daarna vindt u de nieuwe vragen 12 tot met 22. Sluitingstijd voor beantwoording van de vragen 12 tot en met 22 is maandag 20 april om 17.03 uur.

HET PUZZELREGLEMENT
Aan het begin van Iedere week (in ieder geval tot en met de week van 28 april) krijgt u elf vragen toegestuurd per Nieuwsbrief. De puntentelling wordt bij iedere vraag vermeld. De beantwoording moet uiterlijk op de daaropvolgende maandag om 17.03 uur binnen zijn. U mag alle hulpmiddelen benutten. U mag ook met anderen overleggen. De dinsdag daarop ontvangt u de antwoorden met de scores van welke reünisten. Zo ontstaat er een ranglijst. En uiteraard weer nieuwe vragen die weer voor de maandag daarop voor 17.03 uur moeten zijn beantwoord. Enzovoort, enzovoort.

Mocht u een weekje niet meedoen, geen probleem, dan kunt u de week daarop gewoon weer meepuzzelen, want de eindstand wordt niet uitsluitend bepaald door hen die alle rondes meededen.

Op sommige deelnemers wordt, net als bij de golfsport, een handicap bepaald door de zeer vakkundige jury. Die handicap wordt pas tijdens de ALV bekend gemaakt.  De eindwinnaar wordt de Genootschaps Quiz-Koning en uitgebreid gehuldigd tijdens de eerstvolgende Algemene Leden Vergadering van ons Genootschap.

Stuur uw oplossingen op vraag 12 tot en met 22 voor maandag 20 april 17.03 uur naar genootschap@gsavvforward.nl en vermeld ook uw naam plus jaar van aankomst. Vermeld bij de beantwoording het nummer van de vraag.

ANTWOORDEN RONDE 1: MAXIMALE SCORE KON 112 PUNTEN ZIJN.

Vraag 1.
In 2003 is Forward informeel Koninklijk geworden, maar niet door het Nederlandse Vorstenhuis. Welke Nederlandse Koning H… (naam is 2 punten) in welk land (2 punten) en afkomstig uit welke Nederlandse plaats (2 punten), verleende deze titel.

Antwoord: Door Koning Henk Otte die een aantal weken per jaar zetelt in Ghana waar men in Henk de reïncarnatie ziet van hun vorige Koning. Henk is een bouwvakker uit Purmerend (6 punten).

Vraag 2.
Welk voormalig erelid van de GSAVV Forward (overleden op 31 december 1968) was in het begin van de vorige eeuw International in het Nederlands Voetbalelftal (naam is 2 punten). Welke titels voerde hij bij overlijden (per titel 2 punten).

Antwoord: Professor, Ingenieur, Erelid van Forward, Bondsridder van de KNVB: Taco van Wisselingh (10 punten). Ook was hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De gerenommeerde sportjournalist van het Nieuwsblad van het Noorden, Adriani Engels, schreef ooit dat het spel van Johan Cruyff op dat van Taco van Wisselingh leek. Taco was Noord-Nederlands International.

Vraag 3.
Hoeveel nog in leven zijnde Ereleden telde de GSAVV Forward tijdens het Lustrum in 2018. Noem het goede aantal (is 2 punten) en hun voor- en achternaam, maar het mag ook hun bijnaam zijn ontstaan in hun Forward-periode (2 punten per Erelid).

Antwoord: 17 Ereleden, te weten Ta Ambags, Jon Kropveld, Jan Overmeer, Henk Uildriks, Hans Jongert, Frans van Bakelen, Pieter Schulting, Frans Pasma, Mark Kaal, Rob de Vries, Mas Boom, Robert Bolhuis, Bram Everards, Hans Barelds, Jan Stavast, Jan Siebenga, Frank Wegman (36 punten).

Vraag 4.
Noem de naam, het jaar, de plaats en de tijd (maximaal 4 x 2 punten per sporter) van de schaatsers die voor het eerst de 10 kilometer, als erkend wereldrecord, onder de 16 minuten reed, onder de 15 minuten reed, onder de 14 minuten en onder de 13 minuten.

Antwoord: Knut Johannesen, 1960, Squaw Valley, 15.46.6 (8 punten). Ard Schenk, 1971, Inzell, 14.55.9 (8 punten). Geir Karlstadt, 1987, Calgary, 13.48.51 (8 punten). Jochem Uytdehage, 2002, Salt Lake City, 12.58.92 (8 punten). Opmerking: De Sovjet-Rus Boris Malkov reed in maart 1983 in Alma Ata tijdens internationale wedstrijden de 10 km. in 13.54.81. Omdat deze wedstrijd niet voldeed aan de voorschriften van de ISU is dit wereldrecord nooit erkend.

Vraag 5.
Welke bij de KNVB aangesloten voetbalvereniging(en) mag/mogen officieel van het Koninklijk Huis het predikaat ‘Koninklijk’ voeren? (per vereniging 2 punten).

Antwoord: Koninklijke HFC en Koninklijke UD (4 punten). HVV is de voetbalafdeling van de ‘Koninklijke Haagse Cricket en Voetbalvereniging’Het protocol verbiedt dat een afdeling van een Koninklijke vereniging zich tooit met het predicaat Koninklijk. Dat geldt dus voor HVV en ook voor HCC, de cricketafdeling.

Vraag 6.
Welke roemruchte Forward-keeper stond al achter de goal om de bal in de bosjes te gaan zoeken, terwijl de tegenstander de vrije trap op randje strafschopgebied nog moest nemen (naam of bijnaam is 2 punten).

Antwoord: Rob de Vries, Rokus (2 punten). Hij demoraliseerde de tegenstander die inderdaad over het lege doel schoot. Steven van Hoogstraten herinnert het zich nog als de dag van gisteren.

Vraag 7.
Hoe kwam Edson Arantes de Nascimento aan zijn bijnaam/roepnaam (2 punten) en hoe luidt die bijnaam/roepnaam (2 punten).

Antwoord: De naam Pelé is afgeleid van het Portugese woord ‘pelada’, zijnde een van lappen vodden gemaakte bal waarmee Pelé altijd speelde (4 punten).

Vraag 8.
We herdenken 75 jaar bevrijding. In dat kader de volgende vraag. Tegen welk elftal zou het Nederlands Voetbalelftal in mei 1940 hebben gespeeld, indien de Duitsers ons land niet waren binnengevallen (2 punten) en wie liep door het niet doorgaan definitief zijn Oranjedebuut mis (2 punten).

Antwoord: Nederland zou op zondag 12 mei 1940 uit tegen Luxemburg moeten spelen (2 punten). Alle spelers  hebben/hadden op enig moment het Oranje-shirt gedragen, behalve Wuyts, die overstapte van Sparta naar Heerenveen (2 punten). Enkele reünisten noemden Walhain van HBS. Dat was goed geweest als hij geselecteerd was geweest. In de Sportkroniek van 9 mei 1940, het officiële orgaan van de KNVB, blijkt dit niet het geval. Als van der Heide van Feijenoord geblesseerd was geweest dan had Walhain moeten opdraven. Sommigen vulden Wille in, maar die had eerder, gedurende 7 minuten, zijn debuut al gemaakt. Op 10 mei vielen de Duitsers ons land binnen.

Vraag 9.
Bij welke tak van sport behoort de neopentathlon ( 2 punten).

Antwoord: Alleen bij biljarten, omvattend 47/2, 71/2, libre, bandstoten en driebanden (2 punten). De pentathlon sec vond  in de atletiek plaats.

Vraag 10.
Welke reünist draagt de bijnaam ‘Professor Zonnebloem’ (2 punten), hoe vaak gaf hij geregeld tijdens een wedstrijd van F1 de bal aan een medespeler (2 punten), welke functie bekleedde hij bij het Genootschap (2 punten) en welke eretitel draagt hij (2 punten).

Antwoord: Frans van Bakelen vond Frank Wegman erg op de stripfiguur Professor Zonnebloem lijken. Wegman was een getalenteerd voetballer, maar te verliefd op de bal die hij zelden of nooit afgaf. Als voorzitter van ons Genootschap gaf hij wel passes, uiteindelijk leidend tot het Erelidmaatschap van de GSAVV Forward (8 punten).

Vraag 11.
In welk jaar (2 punten) maakte ijshockey voor het eerst deel uit van de Olympische Spelen en waar vonden die plaats (2 punten).

Antwoord: In 1920 en wel tijdens de Zomerspelen (!) in Antwerpen (4 punten).

SCORE QUIZ-DEELNEMERS RONDE 1: MAXIMAAL WAS 112 PUNTEN MOGELIJK.

AANTAL DEELNEMERS: 23

 1. Ex aequo Jan Stavast(1966) en Luciano de Vries: ieder 108 punten=96,4%.
 2. Hans Barelds(1965): 106 punten=94,6%.
 3. Rembrandt Heerkens Thijssen jr.(2004): 104 punten=92,8%.
 4. Ex aequo Jan Siebenga(1966) en Anne Martin Uildriks(2000): ieder 102 punten=91,1%.
 5. Jelle Limburg(2002): 100 punten=89,3%.
 6. Henk Zeemering(1984): 94 punten=83,9%.
 7. Ex aequo Jan Folkertsma(2008): 90 punten=80,4% en Team Bram Everards(1995) naast hem bestaande uit Joost Lodeweges(2000), Henk Jan Niezing(1994) en Peter Pim Uildriks(2001): 90 punten=80,4%.
 8. Jan Klaassen Muntinga(1952): 86 punten=76,8% bravo Jan.
 9. Yoerak van Voorst(1991): 78 punten=69,6%.
 10. Ex aequo Auke Hingstman(2008) en Steven van Hoogstraten(1967) ieder 70 punten=62,5%.
 11. Robert Bolhuis(1986): 66 punten=58,9%.
 12. Peter Blom(1972): 60 punten=53,5%.
 13. Ta Ambags(1964): 56 punten=50%.
 14. Ex aequo Michiel Smit(1991) en Fred Stuurman(1968) ieder 54 punten=48,2%.
 15. Rudie Wegman(1967): 14 punten=12,5%. Heeft ongetwijfeld geen hulpmiddelen gebruikt.

VRAGEN RONDE 2.

Vraag 12.
Het Genootschap Reünisten GSAVV Forward is opgericht door drie reünisten. Noem hun namen (2 punten per oprichter) en hun functie (2 punten per functie).

Vraag 13.
In welk jaar werd bepaald dat de voetbalkeeper de bal alleen nog maar binnen het strafschopgebied straffeloos met de hand mag beroeren (3 punten).

Vraag 14.
Welk trio behaalde voor Nederland de allereerste Olympische medaille(s) (7 punten per sporter), welke kleur (7 punten), in welk jaar (7 punten), in welke plaats (7  punten), in welke tak van sport (7 punten). Let op: vertrouw in dit geval niet op Wikipedia.

Vraag 15.
In welk jaar werd de eerste Tour de France gereden (3 punten) en waarom reden de wielrenners uitsluitend ‘snachts (5 punten).

Vraag 16.
Wat was de oudste studenten voetbalvereniging in Nederland (3 punten) en wat was het jaar van oprichting (3 punten).

Vraag 17.
Er zijn sprays om de orde te handhaven, zoals pepper-spray. Hoe heet de spray die in 2004 werd geïntroduceerd om bij het voetballen de muur bij een vrije trap op de goede afstand te houden (2 punten).

Vraag 18.
Feijenoorder Robin van Persie was tegelijkertijd in onderhandeling met Arsenal en PSV. Op welke wijze zei zijn zaakwaarnemer de Eindhovense club af (2 punten).

Vraag 19.
Wat kreeg Olympisch kampioene Anky van Grunsven tijdens de huldiging in Den Haag cadeau (2 punten) van de toenmalig Staatssecretaris (naam is 2 punten).

Vraag 20.
Wat was de eerste voetbalvereniging van Karel Lotzy (2 punten) en van Bep Bakhuis (2 punten).

Vraag 21.
Wie is de schrijver van het 100-jarig Forward-Lustrumlied (2 punten) en hoe heet het lied (2 punten).

Vraag 22.
In 2019 vond in het Belgische Brasschaat het Europees Kampioenschap heren hockey 75 Plus plaats. In de finale won Nederland met 2-0 van Engeland. Beide Nederlandse doelpunten werden gemaakt door spelers van dezelfde Noord-Nederlandse, Friese club. Welke club (6 punten) en wie waren deze doelpuntenmakers (6 punten per naam).

OOK DEZE RONDE IS DE MAXIMALE SCORE 112 PUNTEN.

Stuur uw oplossingen van vraag 12 tot en met 22  voor maandag 20 april 17.03 uur naar genootschap@gsavvforward.nl en vermeld ook uw naam plus jaar van aankomst. Vermeld bij de beantwoording het nummer van de vraag.

Tot slot. De copysluiting voor de eerstvolgende CHAOS is 1 mei a.s. De CHAOSredactie nodigt u uit om uw belevenissen/bevindingen rond de Coronacrisis in column-vorm op te zenden met mogelijk het uiteindelijk  winnen van de CHAOSpen als beloning. Die column kan gezonden worden naar chaos@gsavvforward.nl

TOT DE VOLGENDE WEEK.

NAMENS HET GENOOTSCHAPSBESTUUR: HOUDT AFSTAND, SAMEN KOMEN WE ER UIT.

THREE CHEERS EN  H O U D T  H O O P.