Blog

Das Kut verslag 31-08 Lewenborg

Wytze Hoogslag
08 september 2014
Algemeen

Hoera, mijn eerste Das Kut. Echt verdiend is hij niet, maar dat maakt hem niet minder mooi. Hoewel Tinus nóg minder goed was, mocht ik op de stoel komen staan omdat meneer al gevlogen was.

De wedstrijd op het treurige complex van Lewenborg zal niet lang herinnerd worden. Een solide 2-4 overwinning waar ook de nieuwelingen hun goaltjes/assists meepakten. Er moet vooruit worden gekeken. De tweede klasse waar lange ritten op het programma staan naar oorden waar de meesten van jullie nog nooit van hebben gehoord. Het toeval doet zich voor dat veel clubs tegen wie F1 dit seizoen zal gaan spelen, uit de regio komen waar mijn roots liggen: Friesland. Hoewel Leeuwarden officieel geen Friesland is, ben ik bekend met mijn omgeving. Middels dit Das-Kut-verslag wil ik jullie wat bijbrengen over de mooie en minder mooie clubs die Friesland/Leeuwarden rijk is.

G.A.V.C.
In Grou, of moet ik zeggen Grouw (Friese spelling) viert men geen Sinterklaas maar Sint Piter. Het feest dat op de derde zaterdag van februari wordt gevierd, heeft veel weg van Sinterklaas alleen rijdt Sint Piter op een zwart paard en heeft hij maar één piet, in dezelfde kleur als het paard. G.A.V.C. heeft een grote tribune waar genoeg Forwardianen in de hekken kunnen hangen.


L.A.C. “Frisia 1883”
Mijn oude cluppie. De eerste three letters staan voor “Leeuwarder Athletische Club”. Begonnen als cricketclub en de zesde voetbalvereniging van Nederland. Het prachtige complex genaamd de Magere Weide is een broedplaats voor talent. Zo heb niet alleen ik hier de jeugd doorgebracht maar ook Reza Ghoochannejhad, die dit WK uitkwam voor Iran. Een club met een rijke historie die de bijnaam  ‘de Lakskun’ (de lakschoen) kent vanwege hun elitaire uitstraling. Gelegen in het fraaie Leeuwarden.

F.C. Wolvega
Wat ik mij van deze club kan herinneren, is dat het altijd wat nare mensen waren. Spelend in een lelijk paars tenue wisten ze nog wel eens van ons te winnen. Ze spreken Stellingwerfs, een mengelmoesje van Fries en Drents waar je weinig van zult verstaan.

VV Heerenveen
Het meest opvallend aan deze club vind ik nog wel dat ze in dezelfde tenues spelen als SC Heerenveen en dat ook het logo ongeveer precies hetzelfde is. Als Cambuur-liefhebber heb ik weinig affiniteit met deze club. Er zal worden gespeeld op het sfeerloze Skoatterwald complex in een dorp met een zelfde uitstraling.

R.K.V.V. M.K.V. ‘29
De Rooms Katholieke Voetbalvereniging Met Kracht Vooruit staat bij mij bekend als een club waar vooral Noord-Afrikanen voetbalden maar tegenwoordig schijnt dit anders te zijn. Gelegen op sportpark Nylân wat Fries is voor ‘nieuw land’. Nadat de Middelzee is ingedamd is dit nieuwe land ontstaan.

L.S.C. 1890
Wist je dat: KING pepermunt in Sneek gemaakt wordt? Ook C&A en Poiesz zijn in Sneek begonnen.
Sneker Voetbal Club Lycurgus Sparta Combinatie 1890 heeft een prachtig complex gelegen aan de Leeuwarderweg. De houten tribune zal kraken wanneer een massa Forward-aanhang springend het Three Cheers zingt.

V.V. St. Annaparochie
Dit kaatsdorp is vooral bekend omdat Rembrand van Rijn hier getrouwd is met zijn vrouw Saskia. Op 6 juni 2009 vond er een ramp plaats bij de plaatselijke VV: Nadat een inbreker een fles ketchup in de magnetron van de kantine heeft gezet en deze vervolgens is aangezet, is een groot deel van de kantine afgebrand en zijn er veel documenten in rook opgegaan. Tragisch…

Zo. Genoeg redenen om van je zondag een mooie ‘awayday’ te maken dus!

Three Cheers, Wytze.
 

Sponsoren

BultenSporthuis Winsum